Pappa, jag saknar dig.

Jag sörjer dig pappa, att du inte fick vara kvar, att jag inte fick ha dig som pappa mer, jag sörjer att mina barn inte fick växa upp med sin morfar. Jag saknar ditt stillsamma, lugna och trygga sätt. Dina trygga kramar, ditt hummande när du tittade på TV och ditt underbara skratt. Vetskapen att du alltid fanns där för oss ifall det hade varit något så hade du ställt upp fast du inte sa så mycket. Tänk att kunna lägga mitt huvud mot din axel och få en stor kram ock känna att du finns där. Det skulle jag kunna ge alla mina pengar för att få träffa dig en gång till. Du var så stark, skyddade oss in i det sista, fast vi visste att du skulle dö så skyddade du oss från hur ont du hade. Din intigritet var viktig. Jag önskar att jag visste att du visste att vi fanns där för dig, att du märke att vi satt vid din sida. Du såg mig, tog min hand och kramade den för att du visste att det var viktigt för mig. Jag sa att jag älskade dig och att jag visste att du älskade oss. Du kunde inte prata mer, du försökte men inga ord kom. Jag förstod inte att det var dags, det gick fort när du somnade in, varje andetag kom med allt större mellanrum, för att sedan upphöra. Var det verkligen över nu? Jag var inte redo att mista dig pappa, det är så tomt efter dig. Mina rötter har försvunnit och jag svajar. Vem finns det att luta sig mot nu? Jag tänker med stolthet på mitt arv efter dig, alla goda egenskaper du hade och allt du lärt mig om livet. Jag jobbar för att hitta min väg i livet, att ge det bästa alltid för att komma dit jag vill. Det är tungt men jag jobbar på att bli en trygg gestalt för mina barn så att dom kan känna att jag finns för dom på samma sätt du har funnits för mig. Jag hoppas att du har det bra där du är, att du inte har ont mer, att du känner att vi älskar dig, att du får träffa dina kära som gick bort för länge sidan. Jag hoppas att du väntar på mig när jag kommer, att jag har levt ett bra liv fram till dess, och att jag lämnar efter mig människor som jag har berört och gjort ett positivt avtryck på. Du kommer att leva vidare pappa, i mig, i mina barn och förhoppningsvis deras barn. Tack, jag är tacksam för att du har varit min pappa och jag vet att du älskade mig för den jag är och att du alltid var säker på att jag skulle hitta rätt i livet. Jag tar ett steg i taget mot det liv jag vill ha och jag vet att för varje steg jag tar så finns du vid min sida.

Myran
Förälder: 
Pappa
Dödsorsak: 
Sjukdom

Dödsviktigt är en bok om hur det är att förlora en förälder som barn som kom ut i december 2012.
Dödsviktigt.nu är en mötesplats för de barn som är drabbade och en faktabank om sorg för alla som behöver det.
Det är dödsviktigt att prata om döden är föreläsningen som gjuter mod i lärare, vårdpersonal och andra vuxna så att de vågar möta barn i sorg.

Mia Berg, författare och projektledare, miaberg.nu

Anna Thors, fotograf och bokens formgivare, afotoform.se

Henric Wallmark, illustratör, henricwallmark.se

Johan Hammarström, webbdesign, johwebandgraphics.se

Sätt upp din egen lapp på Anslagstavlan. Dela dina tankar och känslor om sorgen med andra barn och ungdomar som också vet hur det är. Skriv lite grann eller hela din historia. Eller bara läs! Kom ihåg – du är inte ensam!